Plavba v Chorvatsku. Na těchto místech tlačenice nečekejte!

Jsou krásná, ale přesto stále ještě trochu stranou zájmu turistů. A mnohá z těch míst jsou nejlépe dostupná právě z lodi. Představujeme vám ostrůvky, městečka i zátoky Chorvatska, jejichž návštěvu si budete moci vychutnat v klidu a pohodě.

Tým Umbrella Yacht   |   1. 8. 2024

Den 1: Seget Donji – Ostrov Šolta, vesnička Stomorska

Naši dovolenou tradičně zahájíme v Seget Donji, vesnici v těsné blízkosti splitského letiště, kde kotví většina našich lodí. Právě tady se nalodíte na svou jachtu a vyrazíte směrem k ostrovu Šolta. Najdete tu kouzelné zátoky i krásné oblázkové pláže, určitě doporučujeme i procházku po souši, příroda je tu nádherná. A vynechat byste neměli ani návštěvu vesnice Stomorska. Jde o jednu z nejstarších vesnic na Šoltě (původně to byla osada námořníků a rybářů), známou svou klidnou atmosférou. Můžete se tu vykoupat, a pak relaxovat v některé z restaurací na nábřeží.

alt_text_here

Přístav ve vesničce Stomorska na Šoltě

 

Den 2: Ostrov Hvar – městečka Jelsa a Vrboska

Druhý den patří ostrovu Hvar. I tady vám doporučíme dvě staré, původně rybářské vesničky – Jelsu a Vrbosku. Jelsa je půvabné městečko s tradiční atmosférou, které je obklopené krásnou přírodou. Čas strávený ve městě si tak můžete prodloužit o procházku po mořském pobřeží porostlém borovým lesem. Podobně klidným letoviskem je i Vrboska, které se díky renesanční podobě a úzkým kanálům s typickými můstky přezdívá Malé Benátky. Pokud máte rádi víno, nezapomeňte navštívit některou z místních vinic!

alt_text_here

Letovisku Vrboska se přezdívá Malé Benátky

 

Den 3: Ostrov Vis – městečka Rukavac a Komiža

Další klidná chorvatská vesnička, tentokrát na ostrově Vis, má jméno Rukavac. Najdete tu několik krásných pláží, takže pokud plánujete věnovat den relaxu na pláži, tady se vám bude určitě líbit. Pár kilometrů odsud leží dokonce i jedna z nejfotogeničtějších pláží Chorvatska, Stiniva (o tom, co všechno nabízí ostrov Vis, si můžete přečíst v článku Překrásné pláže, klid a skvělé víno? Přesně to nabízí chorvatský Vis). Rukavac je také výborným výchozím bodem pro návštěvu některé z okolních jeskyní – ať už Zelené jeskyně na ostrově Ravnik nebo Modré jeskyně na ostrůvku Biševo. V Komiže, kouzelném městečke bohatém na historii i kulturu, pak doporučujeme zajít si třeba na večeři. Komiža totiž patřila k významným centrům rybolovu na Jadranu a v místních restauracích můžete i dnes ochutnat vynikající čerstvé ryby.

alt_text_here

Zátoka poblíž Komiži

 

Den 4: Ostrov Lastovo – zátoka Zaklopatica a město Lastovo

Zaklopatica vás oslní! Tuhle krásnou zátoku najdete na severu ostrova Lastovo. Nabízí křišťálově čistou vodu, ideální pro plavání nebo potápění. Za prohlídku určitě stojí i středověké městečko Lastovo, které se impozantně rozkládá na prudkém svahu mezi okolními kopci. I tohle místo je po staletí proslulé lovem ryb, ale také produkcí skvělého vína. Doporučujeme obojí spojit při obědě či večeři!

alt_text_here

Zátoka Zaklopatica na Lastovu

 

Den 5: Ostrov Korčula – městečka Račišće a Lumbarda

Tradiční přístav s klidnou atmosférou Račišće najdete na severním pobřeží ostrova. Stejnojmenná zátoka je velice vyhledávaným, bezpečným kotvištěm. Za krásnými písečnými plážemi pak doporučujeme zamířit do Lumbardy. A samozřejmě – nejen za nimi! Celá Korčula je známá produkcí vynikajících bílých vín, a právě Lumbarda je svými vinicemi proslulá! Procházku vinicemi tak můžete zakončit příjemnou degustací.

alt_text_here

Kostelík a půvabné pobřeží v Lumbardě

 

Den 6: Poloostrov Pelješac – města Ston a Orebič

Pokud jsou vašemu srdci bližší vína červená, na další zastávce – poloostrovu Pelješac – si budete připadat jako v ráji. Právě tady se totiž rodí ta nejlepší chorvatská červená vína – Dingač, Postup, Plavac a dezertní Prošek. Za návštěvu tu ale určitě stojí i historické město Ston, které proslavilo přes 5 kilometrů dlouhé městské opevnění. A také ústřičné farmy, jejichž produkci byste rozhodně měli ochutnat! Pro koupání a relax jsou pak ideální pláže u přístavního městečka Orebič.

alt_text_here

Pláž na poloostrově Pelješac

 

Den 7: Návrat do Seget Donji

Cestou zpět do maríny si můžete udělat zastávku v některé z malebných zátok na pobřeží, relaxovat, případně se naposledy vykoupat. Po zakotvení v přístavu Seget Donji se pak můžete symbolicky rozloučit s touhle krásnou cestou zážitkovým večerem v některé z místních restaurací.

 

Foto: Shutterstock.com

 

Máte zájem o plavbu v Chorvatsku? Napište nám!

Přečíst více článků