5 věcí, které jste nevěděli o Seychelách

Turisté říkají, že Seychely jsou ráj na zemi! Evropané, kteří sem před pár staletími jako první připluli, by se takovému hodnocení upřímně podivili – kdyby to bývali stihli. Tehdy jim totiž v „ráji“ dost zatápěli obrovští krokodýli mořští, kterým námořníci nedobrovolně zpestřovali jídelníček. A to není zdaleka všechno.

Tým Umbrella Yacht   |   12. 2. 2018

Věděli jste, že jeden ze seychelských ostrovů býval kolonií pro nemocné leprou? Nebo že na Mahé je možná pořád ještě zakopaný poklad?

Návštěvníci jako „sladká tečka“ pro krokodýly

Tyrkysové vody omývající bělostné pláže a na nich… jeden krokodýl mořský vedle druhého! Seychely byly opravdu po staletí domovem jednoho z nejnebezpečnějších predátorů planety. Ano, největšího z krokodýlů, který si s oblibou smlsne na čemkoli, co se k něčemu přiblíží příliš blízko. Včetně lidí. I když se to zdá neuvěřitelné, mořští krokodýli se na Seychely dostali z Austrálie – tito plazi totiž umí skvěle využívat mořských proudů, a tak pro ně ani 8600 kilometrů dlouhá plavba nepředstavovala problém. Když na Seychely v roce 1609 zavítali první Evropané, žasli, kolik se těchto obřích plazů povaluje po pobřeží. Nakonec to ovšem byli lidé, kdo se radoval z vítězství. Většina odhadů datuje vyhynutí (ehm, tedy spíše vybití) krokodýlů na tomto souostroví do roku 1819. Alespoň už ale víte, proč zdejší Natural History Museum stráží právě socha krokodýla.

alt_text_here

Na těchto plážích se ještě před pár staletími povalovali krokodýli!

 

Curieuse: Místo turistů malomocní

Ostrov Curieuse je dnes nejčastěji spojován se zdejší populací želv obrovských. Možná ale nevíte, že byl ostrov mezi lety 1829 a 1965 uzavřenou kolonií pro malomocné. Mimochodem – i proto se podařilo uchránit zdejší ekosystém od větších zásahů člověka. Na ostrově jsou dodnes k vidění ruiny leprosárií. Najdete tu i zrekonstruovaný dům lékaře, který se o nemocné staral. Dnes je v něm naučné centrum a malé muzeum.

alt_text_here

Seychely jsou jedním ze dvou míst na světě, kde volně žijí želvy obrovské

 

Původní obyvatelstvo? Žádné!

Seychely se nemohou pochlubit žádným původním obyvatelstvem. Když k nim kolem roku 1770 začali připlouvat první francouzští osadníci se svými africkými otroky, nežili tu žádní stálí obyvatelé. Jen piráti se na ostrovech občas zastavili při svých přesunech mezi Asií a Afrikou. I proto se dnes o Seychelách často píše jako o „tavícím kotli“ mnoha různých kultur. A všichni Seychelané do jednoho jsou potomci imigrantů převážně z Francie, Indie, Číny a mnoha afrických zemí.

 

Jméno mají po ministru financí

Arabští mořeplavci o Seychelách podle všeho věděli už kolem roku 800 – již tehdy totiž obchodovali s „prdelatými“ plody kokosové palmy Coco de Mer, která nikde jinde na světě neroste. Jako první Evropané ale na seychelské pláže vstoupili Portugalci – na samém počátku 16. století je cestou z Indie do východní Afriky „objevila“ expedice slavného Vasca de Gamy. Portugalci ovšem zase spokojeně odpluli a ostrovy zůstaly opuštěné. To se změnilo až v polovině 18. století, kdy si tu Francouzi zřídili kolonii. A jméno dostala na počest ministra financí Ludvíka XV. Jeana Moreau de Séchelles.

alt_text_here

Nejlepším způsobem, jak poznat Seychely, je vyrazit na ně na jachtě!

 

Je na Mahé zakopaný ostrov?

Mahé není jediný seychelský ostrov, který má svou historku o zakopaném pokladu, ale ta zdejší má opravdu zajímavý základ. Příběh se točí kolem nejslavnějšího piráta, který v 18. století operoval v Indickém oceánu – Oliviera Levasseura, zvaného La Buse (Káně). Levasseurovi se totiž podařil opravdový majstrštyk – uloupit z jedné portugalské galeony takové množství cenností patřících převážně církvi, že se pro něj vžilo označení „portugalský poklad“. Tenhle kousek ovšem z Levasseura udělal štvanou zvěř – šel po něm doslova každý, kdo měl k dispozici loď. Od francouzského a portugalského námořnictva až po ostatní piráty.

Když pak vyjednávání s Francouzi o amnestii selhalo, La Buse poklad zakopal a sám se „uklidil“ na Seychely. Francouzi ho nakonec lstí dopadli a legenda praví, že když mu kolem krku navlékali oprátku, hodil mezi přihlížející lístek s kryptogramem a zvolal, aby našli jeho poklad, pokud to dokážou. A ti, kteří to opravdu touží dokázat, od té doby luští kryptogram a pročesávají několik ostrovů Indického oceánu – přičemž favoritem je Mahé. Právě tady se totiž v roce 1923 našlo několik cenností, které by teoreticky mohly pocházet z portugalského pokladu. Takže – nechcete také zkusit zapátrat?

alt_text_here

Někde na těchto plážích je údajně zakopaný poklad. Zkusíte také pohledat?

 

Pokud jsme vám naším článkem přidali pár důvodů, proč strávit letošní dovolenou na Seychelách, možná vás bude zajímat i další článek o 5 nejkrásnějších místech Seychel!

Foto: Shutterstock.com, Moorings

 

Chcete s námi vyrazit lodí na Seychely? Napište nám!

Přečíst více článků