Milujete objevování? Tahle 3 místa v Chorvatsku vás uchvátí!

Pokud chcete během plavby v Chorvatsku také objevovat zajímavá místa, máme pro vás hned tři tipy. Jedním z nich je krásný záliv Zavratnica, ve kterém se můžete potopit k vraku německé válečné lodi. Potom vás vezmeme na ostrůvek Galešnjak, který je doslova srdcem Chorvatska! A do třetice zamíříme na vyhlášenou pláž v zátoce Sakarun na ostrově Dugi otok.

Tým Umbrella Yacht   |   22. 8. 2019

Záliv Zavratnica: Najdete poklad?

Tenhle úchvatný záliv najdete na pevnině, přímo naproti ostrovu Rab (poblíž městečka Jablanac). Zátoka je uzoučká, vine se asi kilometr do vnitrozemí a lemují ji impozantní, až dvě stě metrů vysoké skály pohoří Velebit. Nabízí krásné koupání v klidné vodě bez vln, ale je to také parádní lokalita pro šnorchlování! Největším tahákem pro potápěče je vrak německé válečné lodi, kterou potopili Spojenci během druhé světové války. Na rozdíl od jiných vraků, ke kterým se musíte potápět i desítky metrů hluboko, tahle loď leží jen několik metrů pod hladinou, takže ji můžete prozkoumat i se šnorchlem a ploutvemi. I proto jde o skvělou atrakci pro děti – co kdyby opravdu našli nějaký pohřbený poklad? V Zavratnici doporučujeme zakotvit ráno, nebo naopak později odpoledne, kdy tu je největší klid.

zavratnica

V krásné zátoce Zavratnica můžete strávit klidně celý den

 

Galešnjak: Srdce Chorvatska!

Najdete ho mezi Zadarem a Biogradem na Moru v Pašmanském průplavu. A kdybyste se na něj podívali z ptačí perspektivy, uvidíte ostrov ve tvaru téměř dokonalého srdce! I proto se Galešnjaku přezdívá Ostrov zamilovaných nebo Ostrov lásky. Tenhle malý přírodní zázrak je neobydlený, ale jeho majitel, Tonči Jureško, tu pořádá menší svatby. Pokud se ale zrovna nechcete zasnoubit nebo rovnou oženit, můžete si užít procházku krásnou přírodou (kromě divokých rostlin a stromů tu najdete i olivovníky, které Jureškovi před pár lety vysázeli), nebo si užít den na písčité pláži lemované křišťálově čistou vodou.

Galešnjak

Ostrůvek Galešnjak láká zamilované dvojice

 

Zátoka Sakarun s vyhlášenou pláží

Jen kousek od Galešnjaku leží ostrov Dugi otok, na kterém je jedna z nejkrásnějších pláží Chorvatska. Najdete ji v  otevřené zátoce Sakarun a pro jachtaře je nejzajímavější v podvečer, kdy odjedou návštěvníci z pevniny, a vy si z paluby můžete vychutnat krásnou podívanou, kdy paprsky zapadajícího slunce mění odstíny tyrkysu na mořské hladině. Sakarun je ideálním místem pro rodiny s dětmi. Oblázková pláž je dlouhá 800 metrů, okolí klidné (široko daleko žádná zástavba), voda průzračná a moře mělké s písčitým dnem, takže nemusíte mít strach, že by si v něm malé děti neporadily. Borový les podél pláže navíc v nejrozpálenějších poledních hodinách poskytuje přirozený stín a u pláže je i restaurace.

Sakarun

Pláž Sakarun patří jachtařům hlavně v pozdních odpoledních

 

Nejen o pláži Sakarun si můžete přečíst také v našem článku Jachtou na Jadran? Objevte nejkrásnější pláže Chorvatska! A pokud stále váháte, zda zamířit s jachtou právě do Chorvatska, určitě nepřehlédněte náš článek Chorvatsko jako top destinace pro plavbu lodí? Rozhodně ano! Pro rozhodnuté pak máme jedno doporučení týkající se ideální lodě – náš tip zní: Umbrella Victoria!

Foto Shutterstock.com

Chcete s námi vyrazit do Chorvatska? Napište nám!

Přečíst více článků