Nejkrásnější babí léto? Vychutnejte si ho během plavby kolem Šibeniku

Babí léto v Chorvatsku stojí zato! V září je tu moře stále ještě teplé, teploty parádní a počty turistů snesitelné. Vychutnat si tohle přívětivé počasí můžete třeba během plavby kolem Šibeniku, jednoho z nejkrásnějších chorvatských měst!

Team Umbrella Yacht   |   30. 8. 2020

Město Šibenik má strategickou polohu zhruba v polovině chorvatského pobřeží, a tak z něj můžete vyrazit jak na sever, tak na jih. Ještě předtím, než vyplujete průlivem Sv. Antonína na otevřené moře, byste si ale určitě měli prohlédnout město samotné. Dominují mu hned tři pevnosti (sv. Michala, sv. Jana a pevnost Barone). Čtvrtou, pevnost sv. Mikuláše, pak uvidíte na malém ostrůvku u výjezdu z průlivu sv. Antonína.

Centru Šibeniku dominuje Katedrála sv. Jakuba, kterou najdete na hlavním náměstí. Kamenná goticko-renesanční památka je opravdu monumentální, na délku měří 39 a na výšku 32 metrů a po právu je zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V křivolakých úzkých uličkách starého města najdete také dvě desítky kostelů a řadu paláců a – gurmáni pozor – také restauraci Pelegrini, která se pyšní jednou michelinskou hvězdou.  

alt_text_here

Šibenik je krásné, starobylé přístavní město

  

 

Výlet za vodopády

Po prohlídce samotného Šibeniku doporučujeme přeplout do Skradinu, který je jakousi vstupní branou do Národního parku Krka. Ten je pojmenovaný podle stejnojmenné krasové řeky, která ústí právě do Šibenického zálivu. Když zakotvíte ve Skradinu a přestoupíte na místní přívoz, po řece Krka se dostanete až k vyhlášeným Skradinským vodopádům! Soustavě vápencových bariér, ostrůvků a jezírek vysoké skoro 50 metrů. Pod vodopády se můžete vykoupat (pozor, od 1. ledna 2021 už to bude kvůli větší ochraně rezervace zakázané!), vyrazit na asi hodinový výlet po stezce kolem kaskády nebo si prohlédnout funkční vodní mlýny z 19. století. Cestou se také nezapomeňte stavit v některé z místních farem a nakoupit si čerstvé mušle a ústřice!

Nedaleko Šibeniku najdete ještě jeden národní park, který tvoří velká část ostrovů a ostrůvků spadajících pod souostroví Kornati. Jsou vesměs pusté a neobydlené, ale jejich strmé útesy a skryté zátoky poskytují při plavbě fascinující podívanou! I proto rozhodně stojí za to, abyste plavbu tímhle krásným územím zařadili do svého itineráře.

alt_text_here

Vodopády u Skradinu musíte vidět!

 

Toulky mezi ostrovy

Když vyplujete z průlivu Sv. Antonína na otevřené moře, můžete volit z celé řady ostrovů a ostrůvků. První při cestě budete mít Zlarin, v jehož hlavní a jediné obci Zlarin si mimo jiné můžete koupit suvenýr v podobě šperku z korálů. Pořídíte ho v místním muzeu, které připomíná, že lov korálů a jejich zpracování hrál v historii ostrova zásadní roli.

I další ostrůvky a ostrovy v blízkosti Šibeniku, například Lupač, Prvić, Logorun, Tijat, Zmajan, Obonjan nebo Žirje, nabízejí průzračně čisté moře, krásné zátoky, zajímavá místa pro potápění i slušné rybářské úlovky. A oblast kolem Šibeniku má ještě jednu výhodu – moře je tu mimořádně klidné, a tak je to ideální destinace pro rodinnou plavbu s dětmi. Vyrazit na ni můžete například s naší jachtou Umbrella Victoria, nebo s jakoukoli jinou lodí z naší nabídky, která splní vaše představy.

alt_text_here

Jednou z lodí, na níž můžete vyrazit do Šibeniku, je Umbrella Victoria

Foto: Shutterstock.com a archiv Umbrella Yacht

 

Chcete s námi vyrazit na loď v Chorvatsku? Napište nám!

Přečíst více článků