Nejkrásnější část Itálie? Pobřeží Amalfi!

Čekají tu na vás dramatické scenerie, prvotřídní restaurace i pořádná dávka autentické italské kultury. Pobřeží Amalfi s městečky Positano, Amalfi či Ravello patří k tomu nejkrásnějšímu, co můžete v Evropě během plavby na jachtě poznat. Právě tady nejlépe pochopíte, co se skrývá pod slavným výrazem La dolce vita!

Tým Umbrella Yacht   |   16. 9. 2019

Už pohled na divoké skály lemující moře naznačí, že pobřeží Amalfi se mnohem lépe poznává z paluby jachty než z pevniny. Navíc na něm najdete řadu odlehlých pláží a zátok, na které se jinak než lodí nedostanete. Amalfitánské pobřeží je dlouhé zhruba 40 kilometrů a rozkládá se mezi Sorrentským poloostrovem a městem Salerno. Díky výjimečné kombinaci přírodních krás a zachovalé architektury městeček je od roku 1997 zařazené do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A pro jachtaře má tahle kouzelná část Středomoří ještě jednu přednost. Sezona tu trvá až do konce října, takže zatímco v Česku už bude vládnout zachmuřený podzim, vy se po dvou hodinkách letu můžete ocitnout uprostřed toho nejkrásnějšího babího léta!  

 

Positano vám vyrazí dech

Tradiční barevné domečky jsou zdánlivě přilepené ke skále a dlážděné ulice klikatící se mezi nimi lemují bistra, restaurace, galerie i vyhlášená starožitnictví. Z různých koutů města se vám přitom naskytnou neskutečné výhledy na moře. Pokud máte rádi plážové kluby, zastavte se třeba v TreVille Beach Club. Na tomhle místě, které si oblíbily třeba Kate Moss nebo Gwyneth Paltrow a které je dostupné pouze lodí, se můžete naobědvat a dopřát si pár hodin relaxace na zdejší pláži. V samotném městečku pak určitě stojí za návštěvu kostel svaté Marie Assuntské nebo pláž Spiaggia Grande, která leží v centru města, hned vedle pobřežní promenády. O kus dál je pak o něco klidnější Spaggia del Fornillo. A tip pro gurmány? Zkuste Michelinskou hvězdičkou ověnčenou restauraci La Sponda!

Positano

Positano tvoří barevné domečky nalepené na skále

 

Do Amalfi za památkami

Z trojice perel Amalfitánského pobřeží – městeček Positano, Amalfi a Ravello – najdete nejvíc historických památek právě v Amalfi. Tohle přímořské město bylo kdysi podobně jako Benátky, Pisa nebo Janov mocným námořním státem, ve kterém žilo 70 tisíc obyvatel. Jenže ve 14. století přišlo ničivé zemětřesení, při kterém se většina města sesula do moře. Dnes tu žije sotva desetina lidí, ale město má své neopakovatelné kouzlo. Zajděte se podívat na promenádu Lungomare dei Cavalieri nebo na katedrálu sv. Ondřeje (Cattedrale di Sant'Andrea). V Amalfi je i městská pláž, ale o něco větší klid budete mít na pláži v sousedním Atrani.

Amalfi

Katedrála sv. Ondřeje patří k nejhezčím památkám celého pobřeží

 

Zahrady v Ravellu nesmíte minout

V tomto přímořském letovisku vznikla mnohá hudební i literární díla, kromě umělců se sem v minulém století sjížděli i aristokraté a celebrity. I dnes tu můžete obdivovat nádherná šlechtická sídla, z nichž především Villa Rufolo a Villa Cimbrone přitahují návštěvníky i díky svým velkolepým zahradám. Rozhodně stojí za to se v nich zastavit a užít si nádherné výhledy na Tyrhénské moře. Působivý výhled si ostatně můžete vychutnat i z terasy restaurace Terrazza Belvedere, kterou najdete v Palazzo Avino. Kromě zahrad doporučujeme i procházku uličkami města a návštěvu katedrály z 11. století. A ještě jeden tip – Ravello je proslulé svými obchůdky s keramikou. Všechny kousky se vyrábějí i malují ručně, a jsou tak nejen skvělým suvenýrem, ale také originálním dárkem. K nejoblíbenějším obchodům patří třeba Ceramiche d'Arte.

Ravello

Zahradu paláce Villa Rufolo byste neměli minout

 

Nerano: Utajený ráj

Na samém okraji pobřeží Amalfi se skrývá nenápadné městečko Nerano, v jehož okolí můžete objevovat nedotčené oblázkové pláže, jako stvořené pro jachtaře. Jedna z nich leží v zátoce Recommone Bay, kde najdete i exkluzivní plážový klub a restauraci Conca del Sogno. Zastavte se tu a dopřejte si některý z drinků a dezertů vyrobených z proslulých amalfských citronů! Nedaleko je i další plážová restaurace vyhlášená špičkovou kuchyní, Lo Scoglio Da Tommaso.

Nerano

Jedna z odlehlých plážiček, kterých najdete u Nerana několik

 

Svůj půvab ale mají i další místa, která leží na tomhle slavném pobřeží – třeba letoviska Arienzo, Minori nebo Maiori. A pokud by vám samotné Amalfitánské pobřeží nestačilo, můžete si udělat výlet na nedaleké Capri nebo o něco vzdálenější Ischii, která je vyhlášená svými termálními parky!

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na pobřeží Amalfi? Napište nám!

Přečíst více článků