Tip na říjnovou plavbu: Z tureckého Marmaris do Datçi

Turecko má pro jachtaře hned několik lákadel. Za prvé tu na vás čekají krásné zátoky lemované lesy a nádherné pláže. Za druhé jen málokde najdete tak okouzlující mix historických památek z dob říší římské, byzantské i osmanské. A do třetice tu hezké počasí vydrží o něco déle, takže sem klidně můžete vyrazit i v říjnu. My jsme pro vás dnes vybrali plavbu z Marmaris, kde je i v říjnu krásně teplé moře a navíc je tu o pár stupňů tepleji než v Bodrumu. Co všechno na vás čeká na trase mezi Marmaris a Datçou?

Tým Umbrella Yacht   |   12. 10. 2020

Fakt, že Turecko tvoří pomyslný geografický i kulturní most mezi Evropou a Asií, je tu patrný na každém kroku. Kromě památek tu ale najdete také skvělé restaurace, tradiční orientální bazary a nesmírně pohostinné lidi. Pro jachtaře pak Turecko nabízí perfektně vybavené chráněné maríny a spoustu zátok s krásnými plážemi lemovanými malými restauracemi a obchůdky. A pokud byste se tu chtěli zdržet déle než týden, můžete během své plavby navštívit také některý z blízkých řeckých ostrovů, třeba Kos nebo Rhodos. 

My jsme dnes vaši jachtu nasměrovali z Marmaris na západ – k asi 100 kilometrů vzdálenému poloostrovu Datça. Místu, kterému se zatím vyhýbá masový turismus a kde najdete nádhernou přírodu a spoustu odlehlých pláží, na nichž můžete nerušeně trávit celé dny!

Marmaris

Během plavby z Marmaris do Datçi potkáte nespočet krásných zátok

 

Na západ od Marmaris

Samotné Marmaris je letovisko plné turistických komplexů, barů, restaurací a nočních klubů, které sice stojí za prohlídku, ale moc dlouho se v něm zdržovat nemusíte. Hned první „koupačku“ si můžete dát v průzračných vodách u krásné pláže v zálivu Turunç lemované útesy. Můžete také poobědvat nebo povečeřet v některé z restaurací na nábřeží. Anebo zkuste proslulé pláže v městečkách İçmeler nebo Kumlubük! Noc pak můžete strávit třeba v zálivu Kadirga, jehož tři zátoky nabízejí maximální soukromí.

Další zastávkou může být například malá kruhová zátoka Çiftlik, v níž je moře teplé a průzračné, takže je ideální pro fanoušky šnorchlování. Anebo raději prozkoumáte neobydlený ostrůvek Arap Adasi? Mezi pevninou a ostrovem je tu moře poměrně mělké, hloubka tu dosahuje maximálně šesti metrů, takže je to skvělé místo právě pro koupání a šnorchlování.

Přenocovat pak můžete například v zálivu Serçe Limanı, kde mají jachtaři k dispozici přístaviště a mezi olivovníky najdete i restauraci a bufet. Anebo popojeďte ještě o kousek dál a zakotvěte v zálivu pojmenovaném podle starořeckého města Loryma. Dnes se mu říká také Bozuk Bükü a na březích zálivu můžete obdivovat například ruiny starověké pevnosti. Prohlédnout si samozřejmě můžete i pozůstatky antického města nebo se najíst v místní skvělé restauraci!

Marmaris

Slavnou pláž İçmeler najdete kousek od Marmaris

 

Po stopách Instagramu

Další zastávkou na naší plavbě je Bozburun s kouzelným přístavem. Tohle městečko je s loďařstvím neodmyslitelně spojené, stavba tradičních dřevěných gulet je tu hlavním průmyslovým odvětvím. Za pozornost ale stojí také zdejší tymiánový med, proslavený v celém Turecku, který se hodí i jako suvenýr nebo dárek pro přátele doma.

Naše plavba dále vede do nádherné zátoky Dirsek Bükü. Zdejší vody tvoří kaleidoskop různých odstínů, které nejlépe oceníte během procházky po okolních svazích. Ve vodě můžete spatřit také pozůstatky starodávného nábřeží, které je nyní potopené pod mořem. V zátoce najdete i restauraci.

Sledujete cestovatelské profily na Instagramu? Pak určitě znáte rybářskou vesničku Selimiye! Je tu nádherná příroda, průzračně modré moře, a i když tu nenajdete mnoho pláží, rozhodně se tu zastavte. Projděte se po vesnici, poobědvejte čerstvé ryby v restauraci Sardunya, dejte si kafe v kavárně Paprika a pokud máte rádi dezerty, určitě ochutnejte tradiční dobroty vyráběné z kozího mléka v místní cukrárně Losta Tatlicisi!

Marmaris

Selimiye si udržuje kouzlo typické turecké rybářské vesničky

 

Místo, kam bůh posílá své nejmilejší

Samotná Datça, cíl naší plavby, leží na stejnojmenném poloostrově, kousek od pozůstatků slavného řeckého antického přístavního města Knidos. Poloostrov nabízí spoustu zálivů i přístavů, a proto je mezi jachtaři hodně oblíbený. V samotné Datçe se společenský život soustředí do uliček lemujících nábřeží. Najdete tu restaurace, bary, kavárny i obchůdky, ve kterých si kromě suvenýrů můžete koupit i čerstvé ovoce a zeleninu, med, olivy nebo mandle.

Za návštěvu pak rozhodně stojí i samotný Knidos. Místo, které bylo podle řeckého filozofa a historika Strabóna vystavěno pro Afroditu a kam bůh posílal své nejoblíbenější lidi, aby se jim dlouho a dobře žilo. Pozůstatky okrouhlého chrámu zasvěceného právě řecké bohyni lásky, plodnosti a krásy si můžete v Knidosu prohlédnout i dnes, stejně jako například ruiny starověkého amfiteátru.

Nalákali jsme vás? Na dovolenou na jachtě není nikdy pozdě!

Marmaris

Společenský život se v Datçe soustředí kolem přístavu

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na loď? Napište nám!

Přečíst více článků